Koffeinfritt kaffe eller Decaf
Koffein
När man hör ordet koffein går tankarna till den uppiggande effekt det har och läckra kaffedrycker, och visst är dessa associationer alldeles riktiga. Men i verkligeheten är koffeinet kaffebuskens eget naturliga insektgift som stöter ifrån skadliga djur och samtidigt lockar till sig nyttiga pollinerande insekter.
Koffein förekommer i bl.a. kaffebusken, tebladen, kakaoplantor, mate och guarana. Som ämne är koffein ett vitt, beskt och luktfritt pulver; en organisk kemikalie som hör till gruppen alkaloider.
Som ämne är koffein vattenlösligt vilket betyder att koffein extraheras ur kaffebönan då den kommer i kontakt med vatten.
Hur inverkar koffein på människan?
Koffein är en stimulant, dvs det har en uppiggande och aktiverande effekt på människokroppen. Koffeinet kan höja pulsen, försnabba andningen, aktivera muskler och försnabba ämnesomsättningen och blodcirkulationen. Koffein aktiverar även områden i hjärnan som producerar njutningshormon, välbehag och känsla av energi.
Men för koffeinkänsliga personer kan koffeinet ge obehagliga fysiska symptom. Om en människa får i sig för mycket koffein kan det förorsaka rastlöshet, sömnlöshet, illamående, magproblem, muskeldarrningar, hjärtklappning, nervositet och ångest. I sådant fall lönar det sig att undvika överdriven konsumption och välja koffeinfritt kaffe istället.
Hur gör man koffeinfritt kaffe?
Koffeinhalten i en kopp kaffe beror på vilket slag av kaffebönor kaffet är bryggt på. Ett kaffe bryggt på arabica-bönor innehåller sannolikt mindre koffein än ett kaffe bryggt på robusta-bönor. Arabica-bönan växer på en högre höjd och kaffebusken behöver därmed mindre koffein för att försvara sig mot skadeinsekter, medan robusta-bönan växer på lägre och varmare breddgrader och behöver mer koffein för att naturligt försvara sig mot insekter. Kaffets rostningsgrad och mängd förbrukat kaffe inverkar också på kaffets koffeinhalt.
Man har extraherat koffein ur kaffebönor sedan 1900-talets början, men de gamla metoderna var inte helt "giftfria" och hälsosamma. I dag finns det som tur säkra och oskadliga metoder att producera koffeinfritt kaffe på, men de är varken särskilt enkla eller billiga. Det finns metoder där man använder sig av relativt harmlösa kemikalier vars eventuella rester avdunstar och försvinner senast vid rostningen av kaffebönorna, och organiska metoder utan kemikalier men där det kan gå åt dubbla mängder råvara och således vara dyrare. De moderna metoderna för extrahering av koffein är patenterade och lyckas ofta avlägsna upp till 97 % av allt koffein från kaffebönorna.
All koffeinavlägsning sker då kaffebönorna är gröna, dvs råa och orostade. Metoderna är utvecklade så att de påverkar kaffets egenskaper, aromer och smak möjligast lite.
Avlägsnande av koffein med extraktionsmedel
De vanligaste lösningsmedlen eller extraktionsmedlen som används vid avlägsnande av koffein ur kaffebönorna är metylenklorid (diklormetan) och etylacetat. Dessa ämnen är inte direkt farliga men deras ångor kan förosaka irritation hos människan. Det finns två sätt att använda extraktionsmedlen på vid avlägsnande av koffein.
De gröna bönorna ångas först så länge att deras yta och porer öppnas så koffeinmolekylerna kan börja avdunsta. Bönorna sköljs sedan flera gånger med lösningsmedlet (numera oftast med etylacetat) så att medlet binder koffeinet som avdunstar från bönorna. Till slut ångas bönorna igen så rester av lösningsmedle och koffeinet från ytan på bönorna fås bort.
Alternativt kan man blötlägga kaffebönorna i vatten tills det vattenlösliga koffeinet och tyvärr också de övriga smakämnena såsom socker, aminosyror, proteiner och oljor har extraherats. De smaklösa bönorna avlägsnas ur vattnet som nu innehåller alla smakämnen och koffein. Vattnet behandlas med extraheringsmedlet som binder koffeinet men lämnar smakämnena kvar. Koffeinet filtreras bort varpå man låter vattnet med smakämnena sugas upp av kaffebönorna igen och torka. Man kan även lägga i en ny sats med kaffebönor i det mättade vattnet. Då löses endast koffeinet upp ut bönorna och extraheras i vattnet, medan smakämnena stannar kvar i bönan då det mättade vattnet redan har samma aromhalt. Denna metod är mer använd i och med att extraheringsmedlet inte kommer i direkt kontakt med kaffebönan.
Avlägsnande av koffein med organiska medel
Swiss Water Process
Den patenterade Swiss Water processen är numera den mest kända metoden för att extrahera koffein ur kaffebönorna. Metoden utvecklades på 1980-talet av schweiziska vetenskapsmän som ville avlägsna koffeinet ur kaffebönan utan att använda kemikalier. Processen visade sig vara kommersiellt lönsam och används idag i större produktionsenheter.
Processen inleds igen med att kaffebönorna blötläggs i timmar i hett vatten så att koffeinet och bönans övriga smakämnen och komponenter löses upp i vattnet. Vattnet filtreras därefter genom ett fint aktivkolfilter som fångar upp koffeinmolekylerna, medan filtret släpper igenom de övriga smakämnena, sockrena, proteinerna och oljorna. Efter denna fas lägger man tillbaka kaffebönorna i vattnet och låter dem suga i sig vattnet med smakämnena igen och torka. Hela processen tar ca. tio timmar.
Den enda nackdelen med Swiss Water processen är att man inte kan ta till vara på det extraherade koffeinet som fastnat i aktivkolfiltret. I övriga koffeinextraheringsprocesser kan man återanvända koffeinet som tillsatsämne i bl.a energidrycker, läsk och kosttillskott.
CO2 Method
I storproduktion använder man sig av den patenterade koldioksidprocessen. Metoden är rätt dyr och kräver investering i anläggningar, men den är en effektiv metod för extrahering av koffein ur kaffebönorna. I processen blötläggs kaffebönorna i vatten så att dess yta och porer öppnas och börjar släppa ut koffeinmolekyler. Därefter lägger man till koldioxid i vattnet som bildar gasbubblor. Koldioxidet drar till sig koffeinmolekyler ut ur kaffebönan varpå koldioxiden leds till en separat tryckkammare där gasen släpps ut tillsammans med koffeinet.
En vanlig kopp eller mugg kaffe (2-2,5 dl) innehåller i snitt 80-100 mg koffein, och beroende på slag av kaffebönor kan koffeinhalten tom. vara högre. I en espresso finns det 60-100 mg koffein beroende på om det är en enkel- eller dubbelshot. Enligt hälsorekommendationerna borde en person inte inta mer än 400 mg koffein per dygn. Detta innebär grovt fyra koppar kaffe per dag. Om man är en storkonsument av kaffe och börjar känna av symptom på koffeinöverdos kan koffeinfritt kaffe vara en lösning eller ett gott alternativ för den som vill minska sitt dagliga kaffeintag.
Till all tur finns det idag ett brett sortiment och urval goda koffeinfria kaffen för alla tänkbara bryggmetoder och kaffedrycker.
Decaf kaffe behandlat med CO2 metoden
Passalacqua DeUp koffeinfritt 250 g malet kaffe - burk
Burg Colombia Excelso koffeinfritt kaffe 250 g kaffebönor
Passalacqua DeUp koffeinfria espressokaffepods 50 st
Decaf kaffe gjort med Swiss Water och motsvarande metoder
illy Espresso Decaf 250 g koffeinfritt malet kaffe
Gringo Nordic The Sleepy Gringo koffeinfri 250 g kaffebönor
Burg Colombia Excelso koffeinfritt kaffe 250 g kaffebönor
Miscela d'Oro Espresso Decaffeinato koffeinfria kaffebönor 1 kg
Mer koffeinfria kaffen
Bialetti Perfetto Moka Deka koffeinfritt malet kaffe 250 g
Beanies Decaf Irish Cream koffeinfritt smaksatt snabbkaffe 50 g
Miscela d'Oro Espresso Decaffeinato koffeinfria kaffebönor 1 kg
Miscela d'Oro Blue koffeinfri Nespresso-kompatibel kaffekapsel 10 st
Mokambo Decaffeinato koffeinfritt kaffe 500 g kaffebönor
Pera Decaffeinato koffeinfri Nespresso-kompatibel kaffekapsel 50 st
Beanies Decaf Chocolate Orange kofeinfritt smaksatt snabbkaffe 50 g
MokaSirs Decaffeinato koffeinfria E.S.E.-espressopods 50 st
Cremas Brygguide
Brygg gott Aeropress kaffe
Hur använder man sin Aerobie AeroPress? Kolla in vår guide och brygg gott Aeropress kaffe.
Läs merHur gör man en cappuccino hemma?
Gör en delikat cappuccino, även om du saknar en espressomaskin hemma. Läs mer om hur du gör cappuccino hemma.
Läs merBrygg kaffe med en Chemex
Chemex är nog det snyggaste sättet att brygga kaffe på och den fungerar dessutom som stilig serveringskanna. Så här gör du riktigt gott kaffe!
Läs merCold brew kaffe
Kallbryggt kaffe är den svalkande drycken som tog kaffevärlden med storm, men hur gör man Cold Brew kaffe hemma? Kolla in vårt enkla recept.
Läs merSå här brygger du gott kaffe i en kaffepress
Har du redan testat en fransk kaffepress även kallad pressobryggare? Kolla in Cremas tips och lär dig göra riktigt gott klassiskt pressokaffe.
Läs merBrygg det perfekta kaffet med mokabryggaren
Gott kaffe, god morgon! Vi samlade de bästa tipsen för alla ägare av mokabryggare. Bekanta dig med instruktionerna och gör dig redo för ännu bättre kaffestunder!
Läs merPour over kaffe med Hario V60 -filterhållare
Brygg delikat pour over kaffe med hjälp av en Hario V60 filterhållare. Hario är den japanska tillverkaren av bryggkaffetillbehör som fått hela världen att upptäcka bryggkaffet igen. Enkelt och gott!
Läs merSå här brygger du vietnamesiskt kaffe med ett phin-kaffefilter
Såhär brygger du vietnamesiskt kaffe med det traditionella phin-filtret, samt ideér för iskaffe.
Läs merOlika sätt att brygga Cold Brew-kaffe på
Man kan brygga Cold Brew-kaffe med lite olika metoder. Här hittar du några enkla alternativ för kallbryggning av kaffe.
Läs merKoffeinfritt kaffe - Decaf
Koffeinfritt kaffe är ett gott alternativ för den koffeinkänslige. Så här avlägsnas koffein från kaffebönan. Brett sortiment decaf kaffe hos Crema.
Läs merOutdoorkaffe - En kaffepaus ute i naturen
Utomhuskaffe. Med rätt kaffeutrustning förgyller kaffepausen på vandringen, utfärden eller ute i naturen.
Läs mer