0

Att mala kaffe - kaffets malningsgrad

Har du funderat på en kaffekvarn?

Ifall du svarade ja har du tagit ett steg lägre in i den spännande världen av kaffe! Med en egen kaffekvarn där hemma kan du köpa hela kaffebönor som är lättare att förvara och håller sig fräscha och aromatiska längre. Dessutom kan du börja experimentera med olika malningsgrader och testa hur ett visst kaffe smakar då man brygger det med olika metoder.

Generellt gäller principen att ju finare malet kaffet är, desto mer kontaktyta har det med bryggvattnet och kaffet blir starkare på en kortare tid. Om kaffet är grovmalet behöver det bryggas i vatten en längre tid för att smakämnena ska lösas upp och kaffet ska bli starkt och fylligt. Grövre malet kaffe gör att vattnet passerar snabbare med t.ex. en dripper och kaffet blir relativt milt och lätt.

Att mala kaffe - kaffets malningsgrad

Det finns både manuella och elektriska kaffekvarnar. En del av kvarnarna är planerade för ett rätt brett bruk och går att ställa in så de mal både fint och grovt. Dessa är ypperliga för hemmabruk där man brukar variera bryggmetod och tillreder kaffe med t.ex mokabryggare, Chemex och AeroPress. Äger man en ordentlig espressomaskin och vill göra kaffe som på café lönar det sig att satsa på en kaffekvarn ämnad för espressomalning.

Att mala kaffe - kaffets malningsgrad

Kaffekvarnar för hemmabruk med bred justering av malningsgrad

Espresso

Espressomalning: kaffets finhet ca. 0,2 mm

Espresso görs på väldigt finmalet, nästan puderaktigt kaffe, som till sin textur påminner om mjöl eller kakaopulver. För att hitta den perfekta malningsgraden för din espressomaskin bör du testa dig fram med små finjusteringar av kaffekvarnen. För espressomaskiner rekommenderas en kaffekvarn ämnad för espressomalning eftersom de ofta går att ställa in väldigt noggrant, och de har ofta medhörande hållare för filterkorgen som underlättar ransoneringen av det malda kaffet.

Mokabryggare

Mokabryggare: kaffets malning kring 0,2 - 0,38 mm

I en mokoabryggare använder man även ett finmalet kaffe som ibland säljs under namnet espressomalning. Kaffets finhet får dock vara lite grövre i en mokabryggare än puderfin espressomalning. Mokabryggarens kaffe kan ha texturen av t.ex. fint bordssalt.

Att mala kaffe - kaffets malningsgrad

Espressokvarnar och kaffekvarnar som åstadkommer väldigt fin malningsgrad

AeroPress

Varierande malningsgrad

En AeroPress är en fantastisk kaffebryggare eftersom man kan brygga kaffe i den med varierande malningsgrad. I en AeroPress funkar så väl finare malning som för mokabryggare, samt grövre bryggmalning. Med ett finare kaffe får man ett kraftigare kaffe, och med grövre malning ett lite lättare bryggkaffe. Fylligheten på kaffet påverkas även av hur länge man låter kaffet dra innan man pressar vattnet genom kaffefiltret.

Pour-over

Bryggmalning: kaffets grovhet är ca. 0,75 mm

Bryggmalningen, även kallat filtermalning, är anpassad för beredning av kaffe med bryggtratt och pappersfilter antingen i en automatisk kaffebryggare eller med pour-over metoden. Malningsgraden kan jämföras med sand på en sandstrand och benämns ofta "medium-malet" på kaffeförpackningar.

Chemex och Cold Brew

Mellangrov malning: kaffets grovhet ca. 1 mm

När man brygger kaffe med Chemex kan kaffets malningsgrad vara aningen grövre än färdigmalet bryggkaffe. Det samma gäller även då man gör Cold Brew-kaffe och kaffet är i kontakt med vattnet en längre tid.

Att mala kaffe - kaffets malningsgrad

Elektriska kaffekvarnar lämpliga för bryggkaffe och grövre malningsgrad

Presskaffe, kokkaffe eller cowboykaffe

Malning för presskaffe och kokkaffe: kaffets grovhet ca. 1,5 - 3 mm

När vi brygger kaffe med en presspanna eller tillreder kokkaffe på traditiionellt vis i en kaffepanna på öppen eld ska kaffet vara grovmalet. Kaffet blandas med vattnet och ligger och bryggs under en längre tid och filtreras inte bort, utan sjunker till botten av pannan. För att kaffet inte ska bli för starkt och bittert är malningsgraden grov. Det grovmalda kaffets textur kan påminna om grovt havssalt eller flingsalt.

Att mala kaffe - kaffets malningsgrad

Små manuella kaffekvarnar för hemmabruk eller på resa

Kaffekvarnens malbett

Koniskt malverk eller malskivor

En kaffekvarn med koniskt malverk eller med malskivor krossar kaffebönorna mellan två malbett. Den önskade malningsgraden justeras så att avståndet mellan dessa två bettdelar ökar eller minskar. Med koniskt malverk får man ett finare och mer jämnt malet kaffe specifikt just för espresso. De koniska malbetten eller malskivorna kan vara keramiska eller tillverkade av stål.

Att mala kaffe - kaffets malningsgrad

Roterande bladbett

En kaffekvarn med roterande bladbett fungerar med samma princip som en stavmixer eller en blender. De vassa bladen i stål skär sönder kaffebönorna och kaffet blir finare och finare ju längre tid man låter kvarnen gå. Kaffekvarnar med roterande bladbett är bra för grövre malningsgrader såsom pour-over, presspanna, Cold Brew och kokkaffe, men åstadkommer inte nödvändigtvis tillräckligt fint och jämnt kaffe för espressobryggare.

Att mala kaffe - kaffets malningsgrad

Cremas Brygguide